maanantai 29. lokakuuta 2012

Paperinarupallo

Eräänä iltana väsäsin tällaisen. Tuli melkoisen kiva, todella hankala kohde vain kuvata :). Roikkuu nyt keittiön ikkunassa, mutta tämä taitanee saada uuden kodin eräästä toisesta paikasta :)

 
 
 
Tässä ohjeet kuinka valmistaa paperinarupalloja.

Paperinarupallojen valmistus on erittäin sotkevaa puuhaa. Varsinkin liimavesiseos pakkasi ainakin minulla räiskymään vaatteille ja pitkin pöytää, joten varaudu havillisilla vaatteilla sekä suojaa käyttämäsi pöytä taso esim. jätesäkillä.

Tarvikkeet:

Ilmapalloja (ilmapallojen koko määrittää valmiin pallon koon.)

Liimaa tai liisteriä (itse käytin yleisliimaa)

Vettä

Kelmua

2 kulhoa, toinen pallolle ja toinen liimavesiseokselle.

Paperinarua, jos haluat lisää ilmettä niin voit käyttää kahta eri paksuista narua. Myös ns. kalalanka käy ts. virkkauslanka käy tähän työhön mainiosti.

Tee näin:

1. Puhalla ensin ilmapallo (huomaa ettet puhalla palloa ihan kivikovaksi sillä silloin naru on hankalampi saada pysymään pallon päällä).

2. Lisää toiseen kulhoon liima ja sen päälle hieman vettä. Tälle ei ole mitään ohjetta kuinka paljon kumpaakin, mutta liimasta saa tulla sopivan juoksevaa. Voit aluksi alkaa hieman paksummalla seoksella, ja lisätä sitten tarvittaessa vettä.

3. Vuoraa toinen kulho kelmulla, tämä kulho on palloa varten. Voit käyttää kulhoa paperinarun pyörittelemisessä ja paikoillaan pitämisessä, mutta pääasiallisesti tämä on kuivaamista varten.

4. Vuoraa halutessasi ilmapallo kelmulla, saat siitä kelmun avulla mahdollisimman pyöreän. Itse jätin ilmapallon solmukohdan esille, siitä on helppo pitää kiinni narua pyörittäessä. Jos teet palloja ihan pienistä ilmapalloista (esim. joulukuusen koristeita, älä laita kelmua, se on hankala poistaa jälkikäteen pallosta.)

5. Laita paperinaru vesiliimaseokseen, jotta se kastuu ihan läpikotaisin. Kaikista helpoin on jos leikkaat paperinarusta n. 1-2m pituisia naruja ja kastelet ne sitä mukaa kuin niitä tarvitset. Asettele naru vesiliimaseokseen niin ettei se mene solmuun. Kastuessaan paperinarusta saa hyvin äkkiä solmukasan.

6. Lähde kierittämään narua pallon ympärille tasaisesti. Jos alku tuntuu hankalalta, voit solmia paperinarun alun ilmapallon solmukohtaan kiinni, ja irroittaa sen
sitten lopuksi jos se jää näkyville. Aina kun otat uuden paperinarupalan käyttöösi voit pujotella alun edellisten narujen alta, jolloin solmuja ei tarvita joka narun kohdalla. Voit käyttää tosiaan useampaakin erilaista paperinarua tai mainitsemaani kalastaja/virkkauslankaa. (Kun sopiva määrä paperinarua on pallon ympärillä, voit tarvittaessa levittää lisää liimaseosta narujen päälle siveltimellä).
Pyörittele valmista palloa pöytätasoa vasten, jotta saat narut asettumaan pallon päälle. Ei haittaa vaikka jostakin kohdasta olisi naru löystynyt, voit lisätä siihen kohtaan vesiliimaseosta ja pyörittää se pyötää vasten kiinni ilmapalloon. Tämä luo vain kivoja yksityiskohtia palloon.

7. Anna pallon kuivua kunnolla. Tässä menee ainakin vuorokausi. Kääntele palloa välillä, jotta liima pääsee kuivumaan joka puolelta. Pallosta tippuu liimavesiseosta kulhon pohjalle, joten voit kuivauksen puolessa välissä vaihtaa kulhon kelmu uuteen jolloin pallo pääsee äkempää kuivumaan kun ei makaa liimavesiseoksessa.

8. Kun pallo on täysin kuivunut, se on todella kova. (Jos et käyttänyt kelmua ilmapallon päällä irroita ensin narut ilmapallon pinnalta ennenkuin puhkaiset pallon, sillä jos naru on kiinni ilmapallossa silloin kun se puhkaistaan menee narupallo ilmapallon mukana ruttuun ja siitä on pallon muodot kaukana. Itse käytin ihan tylppäpäistä virkkuukoukkua irroittamisessa.) 
Seuraavaksi puhkaistaan pallo. Puhkaise se varovaisesti neulalla. Kelmun ja pallon voit poistaa pallon sisältä virkkuukoukun avulla.  Poistovaihe kannattaa huomioida myös paperinarua pallon ympärille asetellessa, kovin pienestä aukosta sisuksia on vaikea poistaa.

9. Viimeinen vaihe on valojen asettelu. Käytä pallon sisällä pelkästään sisälle tarkoitettuja ledvaloja, joista tiedät etteivät ne kuumene käytettäessä. Pujota valot pallon sisälle. Jos haluat ei valoja tarvitse välttämättä asetella sen kummemmin, mutta tuossa minun pallossa johtoja on nosteltu ja solmittu pienillä solmuilla ympäri palloa. Näin valot asettuvat ympäri pallon.

Meillä ei ole lähistöllä kauppaa, josta saisi tuota kunnollisen paksuista paperinarua, joten tilasin sitä netistä Käsityöpuoti Silmu&Solmusta. Tästä linkistä pääset kaupan sivuille: http://www.silmusolmu.fi/

10 kommenttia:

 1. Onpas nätti :) Tuollaisista valojutuista tykkäisin just nyt..

  VastaaPoista
 2. Kaunis...ja ihana uusi ilme blogissasi! Tykkään.

  VastaaPoista
 3. Kaunis..miten oot oikein tehnyt?

  VastaaPoista
 4. tämä on kiva idea,laittaa valot pallon isään...meiltä löytyisi yksi vielä ehjä narupallo,mutta se on ihan väärän värinen,sininen ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta.
  Aion kokeilla jahka saan nää muut kiireet ohi!

  VastaaPoista
 6. Onpa kiva! Pitää kokeilla itsekin sitten kun aikaa löytyy :)

  VastaaPoista
 7. Oi, sulla on taitavasti tehtyjä joulukoristeita!! Tämäkin on tosi ihana! Oispa itselläkin aikaa tehdä tällaisia. Pitää varalta ottaa ohje talteen ;)

  VastaaPoista
 8. Wau, miten ihana. Sinulle on blogissani haaste :)

  VastaaPoista
 9. Ihana:-) Kunpa olisin itsekin hoksannut tuon tekniikan. Nyt täällä sorvet ruvella ja hartiat jumissa virkkaan paperinarupalloa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :) Viestit näytetään hyväksymiseni jälkeen. Joten älä ihmettele, minne kommenttisi katosi, se tulee näkyviin vähän ajan kuluttua :)!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...