perjantai 7. joulukuuta 2012

Raaka-aineiden painot ja mitat

Leivonnassa käytettävien raaka-aineiden mitta- ja paino asioita :). Mistä tietää, että paljonko mikin raaka-aine painaa, jos reseptissä puhutaan grammoista ja sinulla on vain desi-ja litranmitta käytössä :). Tai jos on vasta alkanut leipomaan, mistä tietää mikä mikänenkin lyhenne tarkoittaa, joten toivottavasti tästä on apua, ja jos aihe onkin jo entuudestaan tuttu, on näitäkin asioita aina välillä hyvä lueskella uudelleen, palautuvat mieleen :). Ja täältä voi tiukan paikan tullen käydä sitten tarkistamassa, että miten se menikään. Joten olkaapa hyvät :)

lähde: googlen kuvahaku


1dl raaka-ainetta painaa seuraavasti:

lähde: googlen kuvahaku
  • Vehnäjauho 65g.
  • Grahamjauho, Tomusokeri, Mantelit/pähkinät, Rusinat 60g.
  • Hiivaleipäjauhot, Maissijauhot, Ruis-ja Ohrajauhot 55g
  • Sämpyläjauhot, Korppujauhot, Maitojauhe 50g
  • Ruis-, Vehnä-, Ohra-, ja Kaurahiutaleet 35g
  • Riisisuurimot, Hienosokeri,  85g
  • Mannasuurimot, Fariinisokeri, Perunajauhot 70g
  • Makaronit 50-60g
  • Siirappi 140g
  • Sulatettu voi/margariini, öljy 90g
  • Suola 120g
  • Kaakao 45g
  • Kahvijauhe 40g

Sitten muistilistaa painomitoista ja lyhenteistä:

  • 1 Kilogramma (1kg) 1000g
  • 1 Gramma (1g) 1000mg
  • 1 Milligramma (1 mg) 1000 mikrogrammaa

Vetomitat ja niiden lyhenteet:

  • 1 Litra ( l ) 10dl
  • 1 Desilitra ( dl) 10 cl
  • 1 Senttilitra (cl) 10 ml
  • 1 ml (ml)

Resepteissä voi esiintyä myös seuraavat vanhat mitat:

  • 1 Kahvikuppi n. 1½dl
  • 1 Teekuppi n. 2½dl

Mittalusikan mitat :
Lähde googlen kuvahaku


  • 1dl = 100 ml = n. 7rkl
  • ½dl = 50ml
  • 1 Ruokalusikka = rkl = 15ml = 3tl
  • 1 Teelusikka = tl = 5ml
  • 1 Maustemitta (mm) =1 ml

Tavallisimmin käytettyjen hedelmien , vihannesten jne. keskimääräisiä painoja/kpl

  • Appelsiini 150g
  • Banaani 135g
  • Greippi 300g
  • Klementiini/mandariini 70g
  • Kukkakaali 500g
  • Kurkku (keskikokoinen) 450g
  • Lanttu 750g
  • Omena 135g
  • Peruna 85g
  • Porkkana 75g
lähde googlen kuvahaku

Marjojen paino keskimäärin / 1 litra

  • Herukat, (musta/punainen), Vadelmat  500g
  • Karpalot, Kirsikat, Mustikat, Puolukat 600g
  • Mansikat 450g

Ruokamäärät ruokailijaa kohden (varaa ruokailijaa kohden )
  • Alkuruokakeittoa, Jälkiruokakeittoa 2-2 ½dl
  • Pääruokakeittoa 3-4dl
  • Kiisseliä 2dl
  • Puuroa 2½dl
  • Velliä 3dl

Yhtä annosta kohden varattava määrä

Liha ja lihavalmisteet:
  • Luista lihaa 150-200g
  • Luutonta lihaa 100-150g
  • Jauhelihaa 75-100g
  • Sisäelimiä, makkaraa 100-125g
  • 1 Broileri riittää 4hlölle.

Kalatuotteet:
  • Perkaamaton kala 200-300g
  • Perattu kala 100-150g
Kasvikset:
  • Perunat 150-200g
  • Tuoreet vihannekset 100-150g
  • Pakastevihannekset 75-100g
Riisit ja makaronit
  • Raakaa riisiä ½ -3/4dl
  • Raakaa makaronia 50-75g
Marjat ja hedelmät:
  • Tuoreet marjat ja hedelmät 150-200g
(Lähde: http://www.keittotaito.com/mittaa_oikein.html)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :) Viestit näytetään hyväksymiseni jälkeen. Joten älä ihmettele, minne kommenttisi katosi, se tulee näkyviin vähän ajan kuluttua :)!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...