Sivut

tiistai 4. joulukuuta 2012

Käytännön ohjeita

ihmetellä "Miksi kaikki ei mennytkään, kuten Strömssössä" :D?!?!?!?

Aina joskus leivonta ei onnistukaan halutunlaisesti, vaan lopputulos on joko pannukakku tai mennyt täysin pipariksi :D. Silloin haluttaa heittää patakintaat lattialle ja ruveta itkemään :)), mutta kun siitä pettymyksestä on toivuttu niin sitten olisi ihan mukava tietää että mikä meni vikaan...

 

Listaan tähän nyt asioita joista voi olla apua..

 

Miksi kakku kohoaa epätasaisesti uunissa?

Jauhoja ei ole sekoitettu tarpeeksi hyvin taikinaan.

Vuoan reunoja ei ole voideltu tasaisesti.

Uunin sisällä uunin lämpötila ei ole jakautunut tasaisesti.

Uunin lämpötila on liian korkea.

Miksi kakku paistui liikaa ja paloi pinnasta?

Uunin lämpötilasi oli liian korkea tai kakku oli liian kauan aikaa uunissa. Resepteissä olevat lämpötilat ovat yleensä yleislämpötiloja ja ajat ovat noin aikoja, sillä jokaisen uuni paistaa eri tavalla.

Paljon hedelmiä sisältävät kakut vaativat pidemmän kypsymisajan, ja ne tulee peittää foliolla tai leivinpaperilla paistumisen puolessa välissä.

Lisäksi jos leivot hedelmäkakkua sekoita hedelmän palat ensiksi jauhoihin, sillä muuten ne painuvat vuoan pohjalle paistettaessa.

Miksi kakun pohja paloi?

Vuoka saattaa olla huonolaatuinen ja liian ohut ja paistaa kakun epätasaisesti.

Kakku on paistettu liian lähellä uunin pohjaa. Muista aina paistaa kakku uunin keskitasolla, jos reseptissä ole toisin mainittu.

Tarkasta että olet laittanut uunivastus napin lämmittämään tasaisesti eikä pohjasta päin.

Piirakkataikinat:
Miksi piirakka on kova ja sitkeä?

Taikinaa on vaivattu liikaa kulhossa tai leivinpöydällä.

Jauho-rasvaseokseen on lisätty liikaa nestettä.

Kaulimisen aikana on lisätty taikinan pintaan liikaa jauhoja.

MARENGIT
Miksi kestää kauan ennenkuin valkuaiset vaahtoutuvat?

Valkuaiset ovat liian kylmiä, niiden tulee olla huoneenlämpöisiä.

Kulho tai vatkain ovat olleet rasvaisia. Molempien pitää olla ehdottoman puhtaita ja kuivia.

Munat eivät ole tuoreita.

Valkuaisten joukkoon on päässyt keltuaista. Keltuaisen rasva estää kovan vaahdon syntymisen.

Miksi marengeista irtoaa kirkasta nestettä paiston aikana?

Vaahtoon on käytetty kidesokeria hienon sokerin sijaan. Kidesokeri on isompirakeista eikä sula vaahtoon hienonsokerin ja tomusokerin tavoin.

Sokeri on lisätty liian nopeasti tai liian suurissa erissä, jolloin sokeri ei ehdi liueta.

Uuniin on jostain tullut kosteutta tai höyryä paistamisen aikana.

Marenki on seissyt ennen uuniin panoa.

SOKERIKAKKUTAIKINAT

Miksi kakku on tiivis ja huonosti kohonnut?

Munat olivat liian pieniä.

Muna-sokeriseosta on vatkattu liian vähän aikaa, eikä siihen ole sitoutunut tarpeeksi ilmaa.

Jauhoja ei ole sekoitettu tarpeeksi varovasti joukkoon, käsin, suurella metallilusikalla.

Sula voi on lisätty joukkoon liian kuumana, jolloin vatkattu vaahto on heikentynyt.

Uunin lämpötila on ollut liian alhainen.

Miksi kakun keskusta painui kuopalle?

Uunin lämpötila on ollut liian korkea.

Kakkua ei ole paistettu tarpeeksi pitkään.

Kakkuvuokaa on liikuteltu paistamisen aikana.

Uuninluukkua on avattu ennenaikaisesti, jolloin sinne on syntynyt vetoa.

Miksi kääretortun pohja halkeilee?

Kakkupohjaa on paistettu liian kauan , jolloin siitä tulee kuiva.

Taikinaa ei ole levitetty tasaisesti uunipellille ja osa levystä on kypsynyt liikaa toisen osan ollessa vielä raaka.

Kakkulevyn kuivia reunoja ei ole poistettu ennen tortun käärimistä.

Kakkulevyä säilytettiin liian kauan ennen käärimistä.

Miksi kakku on rakenteeltaan kova ja kumimainen?

liikaa nesteitä, jolloin sekoitettaessa muodostunut sitkoa.

liikaa kananmunia, jotka sitoneet nestettä

liian vähän nostatusaineita

liian korkea paistolämpötila.

Hyydykekakut:

Miksi kakku ei hyytynyt?

Liivatteen käytössä on omat niksinsä, ja se vaatii hieman harjoittelua.
1. Nesteen määrä on tärkeä!

Helppo virhe on liottaa liivate liikaan veteen tai jättää liivatelehdet liotuksen jälkeen liian märäksi. Liota liivatelevyt todella pieneen määrään nestettä. Mitä vähemmän käytät nestettä, sen vähemmän liivatteella on työtä hyydyttää koko kakku.
Oikea lämpötila.

Helppo virhe on kuuman liivateen vatkaaminen kylmään vaahtoon, jolloin vaahto "sulaa". Vatkaa tai sekoita voimakkaasti hieman jäähtynyt liivate massaan. Ole tarkkana, yhtään raetta ei saa massaan jäädä! Jos liivate jää rakeiseksi massan sekaan, kakku ei hyydy.

Muista kaataa liivate täytteen sekaan OHUENA NORONA!
Turhaan ei hoeta tätä seikkaa, nimittäin ainakun kaadat liivatteen täytteen sekaan, kaada se ohuena norona täytettä kokoajan sekoittaen, jotta vältyt sillä, ettei liivate kokkaroidu, vaan sekoittuu kokonaan täytteen sekaan. Jos kaadat liivatteen suoraan täytteen sekaan, löydät täytteen seasta hyydykeklöntin, ja täyte on pilalla.

Täytteen arviointi on myös todella tärkeää. Jos täytteeseen tulee sulatettua suklaata ei liivatetta tarvita läheskään yhtä monta kuin kermavaahtotäytteeseen.

Miksi kerma ei vatkaannut, tai miksi kermasta tuli keltainen, paksu ja huonosti levittyvä.

Tarkasta kerman päivämäärä. Vanhentunut kerma vatkaantuu huonosti tai se vatkaantuu äkkiä ns. voiksi.

Vatkaa kerma AINA puhtaassa kuivassa kulhossa, PUHTAILLA KUIVILLA vatkaimilla. Näin onnistut varmasti saamaan aikaiseksi vaahdon.

Tietenkin oikein kuuma sää tai lämmin lämpötila keittiössä voi aikaansaada sen ettei kerma vatkaannut, silloin kannattaa laskea tiskiallas täyteen kylmää vettä laittaa teräskulhossa oleva kerma varoen kylmään veteen ja sen avulla vatkata kerma vaahdoksi. Mutta vettä ei saa roiskua kermaan.

Jos kerma muuttui keltaiseksi, paksuksia ja huonosti levittyväksi vatkasit sitä liikaa ja siitä tuli ns. voita.

 
Ja näitähän olisi vaikka ja kuinka paljon :). Mutta näinhän se on, että harjoitus tekee mestarin ;), ja harjoitteleminenhan ja siinä onnistuminenhan on todella kivaa ja palkitsevaa. Joten ei muutakuin epäonnistumaan ja onnistumaan :))
 


 


 

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi :) Viestit näytetään hyväksymiseni jälkeen. Joten älä ihmettele, minne kommenttisi katosi, se tulee näkyviin vähän ajan kuluttua :)!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...