sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Leivän leivonta

tullessaan käytännön vinkkejä leivän ja sämpylöiden leipomiseen...

Kuvan lähde: Googlen kuvahaku


1. Käytä AINA huoneenlämpöisiä raaka-aineita, sillä kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.

2. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste noin 45 asteiseksi. Tämän kuivahiiva tarvii toimiakseen.

3. Muista, että jauhot kuivuvat säilytyksessä, joten tarvitset niitä vähemmän taikinan teossa kuin tuoreita jauhoja.

4. Leipätaikina tarvitsee kunnon kohotuksen. Yksi hyödyllinen vinkki on keittiöallas johon on laskettu kuumaa vettä.

5. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uuninpelti altaan päälle, näin kohoutus nopeutuu.

6. Voit myös kokeilla laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (hox. uunia ei saa laittaa päälle silloin :) )

7. Yhdellä perussämpyläreseptillä saat useita erinlaisia sämpylöitä lisäämällä taikinaan esim. juustoraastetta, porkkanaraastetta, hiutaleita tai leseitä. Voit myös tehdä sämpylöistä erimuotoisia, kuten kierteitä, puikuloita, solmuja, rinkeleitä.

8. Monen mielestä rapeakuorinen leipä on sitä parasta. Rapea kuorista leipää saat kun laitat vesikulhon leivän paistumisen ajaksi uuniin mukaan. Rapean pinnan muodostumista voit myös tehostaa sumuttamalla vettä leipään ennen paistamista ja mielellään vielä uudemman kerran paiston loppuvaiheessa.

9. Leipä on kypsää kun se kumisee kun sen pohjaa koputtaa. Leipä säilyttää rapeutensa kun annat sen jäähtyä ilman liinaa ja säilytät sen paperipussissa.

10. Taikinassa käytettävällä nesteellä muuntelet leivän koostumusta ja makua. Taikinanesteenä voit käyttää maitoa, piimää, vettä tai vaikka olutta. Maidolla leivottaessa tulee täyteläinen leipä jossa on pehmeä kuori. Piimä ja jogurtti antavat leivälle myös täyteläisyyttä ja lievästi hapahkon maun. Parhaimman makuisen leivän saat kun käytät nesteenä puolet vettä ja puolet piimää. Kun käytetään pelkästään vettä leivästä tulee vaaleaa ja rapea kuorista leipää.

11. Leivän leipomiseen tarvitset pääasiassa vain viittä perusainetta: Jauhoja, nestettä, rasvaa, hiivaa ja vähän suolaa. Et välttämättä tarvitse rasvaa, mutta rasva voitelee jauhot, tekee leivästä suuremman ja sisällöstä tasaisemman. Leivästä tulee myös mehukkaampi ja se pysyy tuoreena pidempään.

12. Suola parantaa taikinan leivontaominaisuuksia ja tekee leivästä maukkaamman . Taikinaa jossa on mausteena suolaa on helpompi työstää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :) Viestit näytetään hyväksymiseni jälkeen. Joten älä ihmettele, minne kommenttisi katosi, se tulee näkyviin vähän ajan kuluttua :)!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...