tiistai 7. toukokuuta 2013

Kohoa taikina kohoa...

Yhteishyvän ruoka-liitteessä oli minun mielestäni hyvä artikkeli kohotusaineista. Jotka ovat ainakin minua mietityttäneet lähiaikoina, ja olenkin innostunut noita hiivattomia tuotteita kokeilemaan :)

Tässäpä teillekkin kyseisestä artikkelista mielenkiintoisia pätkiä : www.yhteishyvä.fi

Hiiva:

*Tuore hiiva on biologinen kohotusaine, joka on elävää solukkoa, joka alkaa lisääntyä ja toimia suotuisissa oloissa. Hiiva tarvitsee toimiakseen kädenlämpöisen n. 37 asteisen nesteen ja ravinnokseen sokeria sekä jauhojen sisältämää tärkkelystä.

*Jos lämpötila on liian korkea hiivasolut kuolevat ja hiivan toiminta loppuu, kun taas liian alhaisessa lämpötilassa hiivan toiminta on hidasta.

*Tuorehiiva säilyy omassa kääreessään jääkaapissa ja sen voi myös pakastaa.

*Hiivaa ei missään nimessä saa pakastamisen jälkeen sulattaa mikrossa vaan se tulee sulattaa ihan huoneenlämmössä.

*Tuoreen hiivan lisäksi on kaupoissa tarjolla huoneenlämmössä säilyvää kuivahiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä nesteen tulee olla noin 42 asteista eli lämpimämpää kuin tuore hiivan käytössä. Kuivahiiva sekoitetaan osaan jauhoista, jotka lisätään nesteeseen.

*Hiivataikinat kohotetaan peitettynä lämpimässä vedottomassa paikassa ennen paistamista.

Ruokasooda ja leivinjauhe:

*Ruokasooda ja leivinjauhe ovat kemiallisia kohotusaineita. Ruokasoodan ja leivinjauheen mittaamisessa tulee olla tarkka, sillä yliannosteltuna niiden maku saattaa muuttua tai leivonnaisten väri saattaa muuttua.

*Nämä kemialliset kohotusaineet sekoitetaan aina jauhojen joukkoon. Leivinjauhetta käytetään 1tl/2dl jauhoja ja ruokasoodaa ½tl/2dl jauhoja.

*Ruokasoodaa käytetään leivonnaisissa joissa on siirappia, mausteita tai jotain hapanta tuotetta kuten piimää tai kermaviiliä. 

*Leivinjauhetta käytetään erilaisten leivonnaisten kohotusaineena, mutta sen voi korvata myös ruokasoodalla mutta puolet vähemmällä määrällä.

*Leivinjauhe ja ruokasooda alkavat toimia vasta uunin lämmössä ja ne haihtuvat pois leivonnaisten kypsyessä. Taikinoita ei tarvitse kohottaa kuten hiivataikinaa.

*Säilytä ruokasooda ja leivinjauhe kuivassa paikassa kansi suljettuna, jotta ne pysyvät
kuivina ja toimintakykyisinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :) Viestit näytetään hyväksymiseni jälkeen. Joten älä ihmettele, minne kommenttisi katosi, se tulee näkyviin vähän ajan kuluttua :)!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...